luumaki
Big Brother, Jersey Shore, Maajussille morsian, Sinkkulaiva, Unelmien poikamiestyttö...Kaverit hei, ihan oikeasti...

 

 Olen muutaman vuoden ajan seurannut sosiaalisen median kautta tosi-tv-ohjelmia. Se on ollut minulle pakollista; jos haluan nykypäivänä tietää kolmannen maailmansodan alusta, minun on pakko lukea myös Facebookin täydeltä Sinkkulaivan kuulumisia.

Tyhmimmät ihmiset ovat nykyään julkisuudessa. Vanhoina, hyvinä aikoina tunnetuimmat ihmiset olivat merkittäviä poliitikkoja, kirjailijoita tai sotilaita. Nyky-Suomessa tunnetuin Sauli ei ole tasavallan presidentti Sauli Niinistö, vaan kaikkien rakastama BB-Sauli. Ennen julkisuuteen jouduttiin olosuhteiden pakosta, ja lehtien otsikkoihin sekä median myllytykseen päädyttiin tekemällä suuria ihmetöitä, esimerkkinä 0-luvun median suosikki Jeesus Nasaretilainen. Tänä päivänä olemalla kultaharkko perseessä syntynyt, lähes vegetatiivisessa tilassa seikkaileva Jersey shore -Snooki voi ansaita rahakkaan sopimuksen ja suuren fanilauman. Olen huolissani siitä, millaisia esikuvia kolmosluokan helinäjanicoilla on nykyään tarjolla.

Miksi sitten Seiskan etusivulle halutaan? Aikoinaan lapset huusivat alakoulun etupenkistä opettajan udellessa tulevaisuuden unelmista vastauksia, kuten poliitikko, kirjailija, taiteilija, muusikko ja lääkäri. Nykyisin vastaus tulee kaikilta yhdestä suusta: ihan sama, kunhan olen julkkis.

Ei siinä mitään, kyllä muusikotkin ovat yleensä omissa maailmoissaan eläviä päihderiippuvaisia juustoja, mutta ennen heidän täytyi tehdä hyviä kappaleita hienoilla sanoituksilla saadakseen mainetta ja mammonaa. Nykyään musikaaliset suoritukset arvostellaan aiheutetulla pahennuksella ja vihakommenteilla: paska saa klikkauksia. Nykyisin kaikkea oikeasti taitavaa ja sielukasta taidetta pidetään underground-genren sanansaattajana. Havainnollistaakseni nykytaiteen tilannetta kirjoitan tähän Nicki Minaj -nimisen ”rap-artistin” Stupid hoe -kappaleen kertosäkeen sanoituksen:

”You a stupid hoe, you a, you a stupid hoe
You a stupid hoe, (yeah) you a, you a stupid hoe
You a stupid hoe, you a, you a stupid hoe (stupid, stupid)
You a stupid hoe, you a, you a stupid hoe (you stupid, stupid)
You a stupid hoe, you a, you a stupid hoe (you stupid, stupid)”.

Nykypäivän julkisuus ei ole yleensä ihannoinnin ja fanaattisten reaktioiden vastaanottamista muutamaa poikkeusta (lue: teinipoppareita) lukuun ottamatta. Toki näitä justinbiebereitä, isacelliotteja ja robineja myös vihataan. Vain harva julkkis on aidosti arvostettu ja ihailtu. Martina ja hengenpelastajat -ohjelman ”julkkikset” (lue: dekriminalisoidut prostituoidut) ovat kyllä koko kansan seuraamia, mutta eivät ylöspäin katsottavia. Tosi-tv-julkisuus on itsensä naurunalaiseksi saattelemista – ei luksusta.

Mutta eihän se ole tyhmä, joka antaa, vaan se, joka ottaa. Emme voi syyttää pariasataa idioottia siitä, että viisi miljoonaa päivänvalossa ihan fiksua ihmistä alkavat yön pimeinä tunteina katsomaan Geordie Shoren uusintoja. Viihteen taso ei ole riippuvainen sen tekijöistä, vaan sen ostajista.

Julkisuus on kuin kyselyikäinen tyttölapsi: älykkäille ihmisille se on rasittava kasa paskaa, toisille seksuaalinen pakkomielle. Voidaanko julkisuudenhalua pitää kuitenkaan sairautena? Onhan se nyt melko oksettavaa. Itselleni tulee mieleen bikineissä hyppivä, SubTV:n rantalentopallopeliä ”tuomaroiva” silikonilla täytetty nimimerkki Iidaxoxo, joka lopetti ammattistartin kesken ja keksi aivan uniikin idean: rupeanpas julkkikseksi.

Toiset julkkikset ovat sellaisia, jotka ovat oikeasti joskus tehneet jotain ja ansainneet kansan huomion, mutta tykästyneet julkisuuteen sairaalloisesti. Sitten nämä eläköityneet kansallissankarit, jotka ovat usein urheilijoita, lähes hakemalla hakevat mediahuomiota kävelemällä ilman housuja ja virtuaalihuutelemalla sosiaalisessa mediassa.

Mitäs sitten tapahtuu, kun nämä silariliisat rupsahtavat, eikä Tiedä ja voita -kilpailun tuotanto enää kaipaa näitä? Koulutuksenpuute on yleinen vaiva niin sanotuilla julkkiksilla, eikä heitä juuri kiinnosta normaali työelämä. Silloin aletaan usein hakemaan huomiota mitä ihmeellisimmillä tempauksilla.

Ostava yleisö on se, jonka pitäisi ottaa vastuu b-luokan julkkiksien elättämisestä. Samaan aikaan kansa katsoo Big brotheria ja valittaa sen tasosta ja eettisyydestä. Tosi-tv-toimintahan on aivan eettistä, kun sekä katsojat että tosi-tv-tähdet ovat halukkaita olemaan siinä mukana. BB-talon asukkaat tietävät kyllä, mitä heidän edessään odottaa. Jostakin syystä ihmisten viha ja rauhan menettäminen ei ahdista heitä, vaan herättää oikeastaan innostusta.

Pelkään pahoin median lumipalloefektiä, jossa yleisö vaatii aina vaan rajumpaa ja rajumpaa uutistulvaa. Mediasta, vallan vahtikoirasta, on tullut yksityishenkilöiden vahtikoira. Kohta Lissuhh:in uuden rintavarustuksen näkeminen ei riitä, vaan leikkaussalista täytyy saada reaaliaikaista videokuvaa. Tiedotusvälineiden varsinainen tarkoitus, tiedotus, on vaihtumassa hömpäntööräntäyteiseksi tyhjäntoimittamiseksi. Lehdet ynnä muut ovat pitkään yleissivistäneet kansaa ja kertoneet, missä sijaitsee Ruotsi, mutta nykyään Jutin ilmaveivi menee kolmannesta maailmansodasta tietämisen edelle.

Julkisuuteen tosiaankin haetaan hinnalla millä hyvänsä. Eihän siinä mitään, jos tykkää. Itse olen aikonut erakoitua lähitulevaisuudessa sähköttömään mökkiin, jonne ei yhtäkään Iina Kuustosen tissiä livahda.